Бивш военен министър за мистериозния самолет: Пробив в националната ни сигурност

Машината е била закупена от регистрирана в София фирма

10.06.2022 | 18:45 Редактор: Тодор Петров

Мистериозният самолет, който проби въздушното пространство на България, все още е на летището край Търговище. Няма официална информация дали полицията е успяла да открие пилота и неговия спътник, нито какво са пренасяли. 

Дни преди да излети от Литва, самолетът е купен от регистрирана в София фирма, разказва бившият собственик на машината пред offnews. На път към България самолетът вдигна изтребители от няколко натовски държави.

Липсата на комуникация с пилота на мистериозния самолет трябва да събуди притеснения, смята бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

"Бих го окачествил като пробив в националната сигурност на България", заяви той за Bulgaria ON AIR.

На същото мнение е авиоекспертът Ангел Борисов. Според него самолетът е прелетял в опасна близост до АЕЦ "Козлодуй".

Атомната централа се охранява и с ракетите С-300. Според министъра на отбраната обаче, опасност за националната сигурност не е имало, въпреки че никой не установил връзка със самолета. 

"Не бива да се вярва на сомозвани експерти, които правят анализи какво правили ВВС. Полетът на нашия изтребител беше в много лошо време, с риск за живота за пилота, така че да се хвърля кал върху човек, който си е рискувал живота, е непочтено", подчерта Драгомир Заков. 

"Все пак ние говорим за наши изтребители, които трябва да бъдат в пълна бойна готовност, а в същото време, в същите условия лети самолет, който е на повече от 50/60 години. Твърде странно", отбеляза Ненчев. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова и Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
koki
преди 1 година
При този *** сигурно бяхме ЖЕЛЕЗЕН ЩИТ. Сигнализирай за неуместен коментар