Заков: Самолетът нарушител не е застрашил АЕЦ "Козлодуй", хвърля се кал върху ВВС

Дали е бил шпионски, ще установи разследването, уточни военният министър

10.06.2022 | 12:39 Редактор: Елеонора Танева

Разследване ще установи дали самолетът, преминал през няколко държави на НАТО, ескортиран от военни изтребители и кацнал в България, е бил шпионски. Все още се издирва екипажът уточни, военният министър Драгомир Заков. Разследването се води от МВР, тъй като летателната машина е цивилна.

"Самолетът се следи от център на НАТО много преди да влезе в нашето въздушно пространство. Не е задължително да има постоянно изтребител във въздуха, имаме радари. По никакъв начина АЕЦ "Козлодуй" не е била заплашена, тя е защитена с  противовъздушна отбрана", отбеляза военният министър.

И уточни, че размерът на самолета не предполага, че може да нанесе сериозни щети.

"Той е възприет като потенциален ренегат, върху потенциален ренегат не се въздейства, защото може да стане инцидент. Аз бях информиран незабавно за този инцидент, дадох съответните указания, включително за излитането на изтребител, когато се прецени, че това е необходимо", уточни Заков.

Той разкритикува експерти, които коментират случая, без да са запознати с детайли. 

"Не бива да се вярва на самозвани експерти, които казват какво са правили българските военновъздушни сили и хвърлят кал върху способността им да охраняват въздушното пространство. Полетът беше в изключително тежки метеорологични условия, с риск за живота на пилота. Да се хвърля кал върху човек, рискувал живота, си е непочтено", завърши министърът на отбраната.

Все още няма официална информация колко са били пътниците и къде се намират към момента. Самолетът е 6-местен. Макар и на 60 години, е бил добре поддържан. Машината лети на бензин и със скорост не по-висока от 300 км в час. Летял е много ниско, което според специалисти означава, че пилотът е бил опитен.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
жбфгбн
преди 1 година
Ами ако в "малкия" самолет имаше бойни отровни вещества или бактериологично оръжие, които да ръси над нашите градове? Как е възможно да прелети над 7 натовски държави и да кацне безпрепядствено? Сигнализирай за неуместен коментар