Петков: Мерките ни са безпрецедентни и не са проинфлационни

В последните 12 месеца минималната пенсия са е качила от 300 на 467 лева, изтъкна премиерът

08.06.2022 | 10:29 Редактор: Тодор Петров

Най-важната точка на заседанието на Министерския съвет е актуализацията на бюджета, подчерта премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание.

"Новите акценти са много важни за всички българи. Увеличават се пенсиите с 60 лева плюс 10%. Таванът на пенсиите става 2000 лв. В последните 12 месеца минималната пенсия са е качила от 300 на 467 лева, а за последните 12 години преди това - само със 100 лева", посочи министър-председателят.

"Даване на възможност с 25 ст. на литър бензиностанциите да намалят цените на дизела и бензина без добавки. От това ще може да се възползва всеки българин с автомобил с българска регистрация. Няма да помагаме на хората, които преминават през България", продължи Петков.

"Освобождаване на ел. енергията и втечнения газ от акциз. Намаляване на ДДС ставката на парното на 9%. С оглед увеличаването на цените на газа правителството прави всичко възможно крайната цена за потребителя да бъде намалена. Нулева ДДС ставка за хляба. Облекчаване на данъчната ставка за младите работещи семейства", каза още премиерът пред министрите.

По думите му мерките са безпрецедентни и ще струват 2 млрд. лв. на държавата, но не са проинфлационни, защото крайният дефицит остава 4,1%.

"Не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда", настоя Петков.

Необходимо ли ни е еврото и кой трябва да реши за приемането му?

Час по-скоро трябва да приемем еврото, само правителството може да вземе експертно решение.
18%
Нямаме никаква нужда от еврото, ще търпим само негативни при влизане в еврозоната.
50%
Българските граждани трябва да решат чрез референдум дали и кога да въведем единната европейска валута.
23%
По-скоро трябва да го приемем, но по примера на Румъния да отложим с няколко години решението.
9%
Не мога да преценя.
1%
Общо 1404 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
безобразия
преди 1 година
А цените с колко се качиха, Кире? Мерките са безпрецедентни, но обслужват само определена група хора и фирми! Къде отиват свръх печалбите на частните енергийни дружества? Защо най-голямо увеличение има за най-високите пенсии? Кой ще получава 3400 лв? Бившите банкери, които фалираха банките? Сигнализирай за неуместен коментар