Караджов и превозвачите се разбраха, ще плащат тол такса за второкласните пътища

Ще има отсрочка от половин година, до влизането на пълното повишение

06.06.2022 | 17:40 Редактор: Елеонора Танева

Поетапно увеличение на тол таксите. Това предложи регионалният министър Гроздан Караджов на транспортните фирми. Компромисното решение е тол таксите от 1 юли да се увеличат първоначално с 50%, а останалата половина след 6 месеца, т.е. от 1 януари 2023. 

"Искането за предвидимост, минимум 6 м предизвестие, е закономерно. За тези 6 месеца означава 80 милиона лева като такса, която ще се плати за второкласните мрежи от тук до 1 януари, а за цялата следваща година ще бъдат 160 млн. лв.", каза министър Караджов. 

"Ние го искахме отлагането, за да намерим  през това време механизми за въвеждане на ДДС, натоварването на транзитния трафик. Да не товарим потребителите и стоките, произведени в България. Трябва да намерих механизъм как транзитният трафик да плаща основната тежест", уточни изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров.

Идеята обаче за създаването на вътрешни транзитни коридори не е сред одобрените. 

"Който използва магистрали, първи и втори клас пътища да заплаща както тежкотоварните така и лекотоварните", остава позицията на министър Караджов.

"Това не означава че българите няма да плащат колкото турците например. Ще се товарят потребителите", прогнозира Димитър Димитров.

 

"Това ще рефлектира върху хората, защото всички стоки, които се возят с камиони, ще поскъпнат. Искаме оставката на министър Събев", заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Протестната готовност и искането на оставката на транспортния министър от страна на превозвачите също остават. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК