Врабевски праща частни детективи в Битоля

Нанесени са материални щети по фасадата

05.06.2022 | 13:00 Редактор: Теодора Патронова

Д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска памет" ще поемат разходите по възстановяването на културния център "Иван Михайлов" в Битоля, който вчера рано сутринта беше опожарен. Нанесени са материални щети по фасадата.

"Плащанията вече започнаха и ние се надяваме до две седмици да имаме чисто нов вход, независимо от вандалския акт. Това е вид насилие", посочи д-р Милен Врабевски от фондация "Българска памет". 

Д-р Врабевски стига дори по-далеч - предприема действия за бързо разкриване на тези, които стоят зад палежа, с помощта на частни детективи. И директно се обърна към извършителите.

"Дори да няма национална кауза тук, вие си играете с мен. Първо, българите в Македония няма да се уплашат. Частните детективи ще се задействат още другата седмица", допълни д-р Врабевски. 

Той е категоричен, че подобно нападение няма да го откаже от това да помага. Нещо повече - ще удвои средствата, които дава. 

"Този клуб съществува благодарение на моето финансиране. Наскоро им купих автомобил, плащам им заплати, отделил съм им средства за обзавеждане", изтъкна д-р Милен Врабевски. 

Центърът беше открит едва преди два месеца отново с финансовата помощ на д-р Врабевски. Заради вандалския акт министерство на външните работи връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Скопие в София Владимир Кръстевски.

На място отиде и външният ни министър Теодора Генчовска. Палежът беше осъден и от българските, и от македонските политици. В официална позиция президентът Румен Радев определи случилото се като поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония.

От камерите, запечатали палежа, се вижда човек на колело, който излива туба със запалителна течност. Записите са в полицията.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК