Напрежение между София и Скопие: Политици осъдиха вандалската проява в Битоля

Подпалването на Културния център беше определено като недопустимо и от македонските власти

04.06.2022 | 19:00 Редактор: Теодора Патронова

Ново напрежение между София и Скопие. Рано тази сутрин беше подпален Културният център "Иван Михайлов" в Битоля. Заради вандалския акт Министерство на външните работи връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски.

Вандалският акт беше осъден и от българските, и от македонските политици. С официална позиция излезе и президентът Румен Радев, в която заявява, че палежът е поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония.

Инцидентът станал рано сутринта, когато в центъра не е имало хора. Пламъците обаче били огромни, разказва заместник-председателят на Културния център.

Заради вандалската проява на място пристигна българският външен министър Теодора Генчовска, придружавана от посланика ни в Скопие Ангел Ангелов.

"Очаквам бързо производство и обвинителна присъда", заяви министърът.

Вандалският акт предизвика сериозен политически отзвук у нас. Подпалването на Културния център е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба, заяви в пост във Facebook вицепрезидентът Илияна Йотова. Партиите от управляващата коалиция също осъдиха случилото се.

"Ние ще искаме от македонската страна да положи всички усилия за разкриването на това гнусно престъпление и наказването на виновните, тъй като очевидно то не е случайно. Очевидно е добре подготвено и това е своеобразен атентат срeщу нашите отношения", изтъкна Румен Гечев от БСП.

"Последните 30 години е видимо какво е отношението към нас българите и по какъв начин се отнасят към нас, което доказва нашата теза на ИТН, че трябва безапелационно да спазваме твърдата си позиция по отношение на Северна Македония", коментира Александър Балабанов.

ВМРО също реагира остро. Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че ще уведоми писмено Европейската Комисия и френското председателство.

"Ние настояваме всякакви разговори с РСМ и нейните официални представители да бъдат прекратени до тогава, докато извършителите, подбудителите и техните помагачи бъдат установени и бъдат изправени пред правосъдието, съдени и осъдени, наказани за това свое деяние", подчерта той.

В пост във Facebook македонският президент Стево Пендаровски също определи случилото се за недопустимо. Вандалският акт беше осъден и от външното министерство на Република Северна Македония.

Официалното откриване на центъра беше през април като на него присъстваше българска делегация начело с премиера Кирил Петков. Изборът на име на клуба предизвика гневни реакции сред македонския политически елит, тъй като личността на Иван Михайлов в Северна Македония е спорна и противоречива. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК