Експерти: Инфлацията ще продължи да расте, мерките на правителството са закъснели

Според Мика Зайкова бизнесът трябва сам да вдигне доходите на хора

04.06.2022 | 13:30 Редактор: Ваня Кузманова

Експерти прогнозират ръст на инфлацията, въпреки мерките на правителството. Причината е, че са закъснели и не са антикризисни.

"Единствената най-хубава мярка, която е вдигане на тавана на регистрация на ДДС е чак от 1 януари 2023г. Какво ще помогне тя на бизнеса, а би могла да помогне. Второто нещо е, че не са антиифлационни. Някои от тях са проинфлационни. И третото нещо е, че те дори не са антикризисни", заяви финансистът Мика Зайкова. 

"Вдигане на пенсии, увеличаване на социалните плащания - може да са социално оправдани, но по никакъв начин не могат да бъдат наричани антиифлационни", посочи депутатът от "Демократична България" Георги Ганев.  

"Това са политически етикети. Има само един начин да се бори инфлацията и този начин е да се произвеждат повече стоки и услуги. Съответно средата за правене на бизнес да е прозрачна, лесна, с ниски административни бариери, които не ги гласува Народното събрание. Помощта не може да компенсира инфлацията и ефектите от това, че икономиката се развива", заяви банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

Според финансиста Мика Зайкова инфлацията ще продължи да расте и догодина. Тя се усъмни в думите на Асен Василев, че бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация. 

"Оказва се че Standard and poor's, Европейската комисия трева пасат по прогнозите си. Ние сме си определили ръст на Брутния вътрешен продукт 2,9%. Няма нито една от тези институции, които изброих, която да ни е дала ръст от 2,1%, а Standard and poor's ни даде 1,7% ръст. Така че прекалено оптимистичен е. Извинявам се, но да напишеш инфлация 11,9% средно годишно, при положение, че хармонизираният индекс на инфлацията за България през април е 12% и той расте с поне 2% всеки месец, защото няма причина, която да спира инфлацията", изтъкна Мика.

Зайкова разкритикува и идеята на правителството за промени в пенсионната система.

"Това, което направиха е тотална деформация на пенсионната система. Нито тези 60 лв., нито тези 10%, нито това, което ще направят от 1 октомври има връзка с осигурителния принос", посочи Зайкова. 

Според Мика Зайкова бизнесът трябва сам да вдигне доходите на хора. За тази цел държавата трябва да премахне данъка върху реинвестираната печалба в нови технологии за бизнеса.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Необходимо ли ни е еврото и кой трябва да реши за приемането му?

Час по-скоро трябва да приемем еврото, само правителството може да вземе експертно решение.
18%
Нямаме никаква нужда от еврото, ще търпим само негативни при влизане в еврозоната.
50%
Българските граждани трябва да решат чрез референдум дали и кога да въведем единната европейска валута.
23%
По-скоро трябва да го приемем, но по примера на Румъния да отложим с няколко години решението.
9%
Не мога да преценя.
1%
Общо 1404 гласа

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК