Баскетболният кош, който рани тежко дете, бил в заключено училище и ограден като опасен

В учебно време децата ползвали коша под наблюдението на учители

03.06.2022 | 18:08 Редактор: Елеонора Танева

Тежко остава състоянието на 16-годишното момче, което пострада при инцидент с баскетболен кош във Враца.

В сряда вечер група от около 20 деца решават да играят баскетбол. За целта прескочили оградата на СУ "Козма Тричков", за да използват игрището в двора. Едно от момчетата подскача високо, хваща се за металния ринг, но остарялата конструкция поддала и кошът паднал изцяло върху него. За 3 минути линейката е пристигнала на мястото. Детето е прието във врачанската болница в тежко състояние.

"Имаше тежка черепно-мозъчна травма и контузия на гръден кош, дясна белодробна половина с контузионни огнища. Това е от първия скенер, който ние сме направили. И поради тежкото състояние се наложи да бъде интубирано детето и поставено на изкуствена белодробна вентилация", обясни началникът на отделението по реанимация във врачанската болница д-р Ростислав Стефанов.

Около два часа по-късно детето е транспортирано в детската хирургия на "Пирогов". Но състоянието му остава критично. 

Вчерашният ден беше неучебен за Община Враца и училището е било заключено. След инцидента незабавно е бил уведомен и директорът на учебното заведение. Оказва се, че баскетболният кош е бил ограден с лента от ръководството на училището, защото видимо е амортизиран.

"Ние сме го изолирали, доколкото е в нашите възможностите, с обезопасителна лента, с предупредителна бележка, че кошът не трябва да се използва. Изказвам огромното си съжаления на семейството на пострадалото дете. Бих искал да подчертая обстоятелството, че младежите, които са играли в двора на училището, са прескочили оградата и портата, които са били заключени", уточни директорът на СУ "Козма Тричков" Нели Борчева.

А в учебно време децата използват спортната площадка под наблюдението на учителите, допълни директорът. По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК