Децата подценяват рисковете във водата - основен проблем за инциденти във водоеми

БЧК провери какво са научили учениците по програмата "Вода и безопасност"

02.06.2022 | 22:02 Редактор: Елеонора Танева

Готови ли са децата за ваканция край морето и басейна? Това провериха служителите на БЧК по програмата "Вода и безопасност". В демонстрацията се включиха ученици от IV клас от 55 СУ "Петко Каравелов" в София. 

Борислав Маров решава да изкара курса на БЧК преди година. Така освен треньор по футбол, работи и като спасител. За 12 месеца работа с деца в открити и в закрити басейни е установил, че често основната спирачка за превенция на водния травматизъм при подрастващите е оценката на риска във водна среда.

"Не знаят, понеже са деца, от дистанцията на времето колко опасна е всъщност водната среда, че тя крие огромни рискове и може би леко я подценяват", заяви Борислав Маров

Превенцията срещу неприятни инциденти е и основното оръжие за постигане на положителния ефект, категорични са спасителите. При демонстрация на своите умения за оказване на помощ на пострадало дете във водата, учениците от столичното 55-о училище споделиха част от наученото.

"Не трябва да се влиза във водата без възрастен придружител. След като са се хранили, не трябва да влизат по-рано от час и половина-два във водата. Никога да не дъвчат дъвка, а ако стане инцидент, да легнат по гръб и да се опитат да привлекат вниманието на родителите, за да им помогнат", знаят вече учениците.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК