В навечерието на 2 юни: Деца от Врачанско тръгнаха по стъпките на Ботевата чета

Нямаше дете, което да не познава историята на националния ни герой

01.06.2022 | 17:55 Редактор: Здравко Черкезов

В навечерието на 2 юни десетки деца тръгнаха по стъпките на Ботевата чета край врачанското село Костелево. Техният поход е по-кратък от традиционното шествие към връх Околчица, но беше изпълнен с много вълнение. Най-вълнуващият момент за тях бе срещата им с националния герой Христо Ботев. 

Учителят Филип Филипов за всеки 2 юни се превъплъщава в образа на Христо Ботев. В похода, посветен на Деня на Ботев, се включиха близо 500 деца - от всички детски градини в община Враца. Въпреки че дори още не ходят на училище, нямаше дете, което да не познава историята на националния ни герой.

"Христо Ботев се е борил за свободата на България. Идва с кораба "Радецки" на Козлодуйския бряг и с неговата чета отиват на вр. Околчица", казаха Пламен и Емил Ерменкови.

"Той е писал много хубави стихове и аз имам едно любимо стихче което е за Хаджи Димитър: "Жив е той, жив е! Там на Балкана, потънал в кърви лежи и пъшка", посочи Евелин Тодорова.

Идеята за детския поход се ражда през 2017 г.  и продължава и до днес

"Първото пламъче дойде с рецитацията на ст. "Хаджи Димитър" от Петър Доков. Едно дете, което тогава беше на 4 години, което запали патриотичната вълна сред децата. В цялата страна се развяха знамената, в цялата страна децата започнаха да рецитират", спомня си зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева.

Децата, тръгнали по стъпки на Ботев ще се срещнат  и с участниците в 74-тия Национален туристически поход, които пък тази вечер трябва да стигнат до лобното място на революционера - връх Околчица.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК