Работодателите няма да подкрепят мерките на властта, ако не бъдат изпълнени две условия

Асен Василев обясни защо мерките не са проинфлационни

30.05.2022 | 19:30 Редактор: Теодора Патронова

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди предложените от правителството антикризисни мерки. Работодателите и синдикатите изразиха резерви относно част от мерките.

На този етап пакетът включва нулева ставка ДДС за хляба и намаляване на ДДС от 20 на 9% за топлата вода, парното и природния газ за крайните потребители. Очаква се акцизът за електрическата енергия да отпадне. От 1 юли се очаква да има актуализация на пенсиите, като се запазва добавката от 60 лв. Втора актуализация също ще има, тя е предвидена да стане на 1 октомври. 

Данъчните облекчения за деца на годишна база също ще се увеличат.

Предвижда се и отстъпка от 25 стотинки за литър гориво. 

Антикризисните мерки, които трябва да влязат след актуализацията, имат една цел.

"Да се овладее отчасти ефекта на цените на горивата, от друга страна семействата да посрещнат по-високите сметки", обясни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Социалните партньори обаче са резервирани.

"Диференциране на ставката на ДДС на хляба, там ефект върху крайната цена няма да има, спад на общата ставка от 20 на 15 процента", коментира Любослав Костов от КНСБ.

"Беше изпуснат духът от бутилката миналата или по-миналата година, когато на ресторантьорите ясно им беше казано: махате ДДС и пазете парите за себе си. За всеки да последва този пример не е никак трудно", каза Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

Работодателите заявиха, че няма да подкрепят мерките, ако не бъдат адресирани два проблема - високата инфлация и компенсациите към бизнеса.

"Високата инфлация, освен че обезценява текущите доходи, обезценява и спестяванията на хората. Обезценява и спестяванията предприятията и възможностите им за инвестиции", изтъкна председателят на АИКБ Васил Велев.

"Що се отнася до това дали мерките са проинфлационни - не са, по една проста причина, не повишават бюджетния дефицит", заяви Василев.

Пенсиите няма да се преизчисляват със средно 20%, както беше първоначално анонсирано, а по нова методика от 1 октомври.

"Ще бъде модифицирано осъвременяване, като всички пенсии се връщат към времето на отпускането им, но по-назад от 2008 няма смисъл, защото те се изплащат със средно осигурителния доход за 2007 година и оттам нататък минаваме през всяка година до 2022 с по-високи в процент от инфлацията или средния осигурителен доход", обясни социалният министър Георги Гьоков.

Минималната заплата няма да се повишава до края на годината, тъй като това вече е направено при гласуването на настоящия бюджет.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК