Община Трън предлага кабинет и жилище за медик, няма подходящ кандидат

Три месеца за жителите се грижи само един личен лекар

29.05.2022 | 14:25 Редактор: Елеонора Танева

Близо три месеца в Община Трън работи само един личен лекар. Въпреки че управата предлага лекарски кабинет и жилище на медика, който реши да живее и работи там, все още подходяща кандидатура няма. Оказва се, че изявилите желание до момента не притежават необходимите квалификация и стаж за позицията.

Преди два месеца д-р Павлина Костова решава да се откаже от практиката си на общопрактикуващ лекар в Община Трън и отива да работи в Спешната помощ в града.

"22 години работя и много бях натоварена. Вече бях страшно преуморена от това, че тук нямаме възможност за заместване. Липса на отпуски, липса на всякакво време не само за себе си, но най-вече за децата, за близките. Поне се чувстваме лекари. Работим си лекарската професия. Аз си мисля, че тук ми е мястото", каза д-р Павлина Костова.

Мотиви за решението си открива и в процеса на работа на личните лекари.

"Много голяма е бумащината. Ти си търговец. Много е тежко. Как търгуваш със здравето на хората? Това страшно ми тежеше през годините. Точно на най-големия зор бяхме аз и колежката, която е доста възрастна. Аз имах много пациенти, около 2000, като една голяма част от тях са неосигурени и истината е, че те са грижа на личните лекари, не на някой друг", коментира д-р Костова от Спешна помощ Перник.

До 2020 година пограничната община е имала три джипита. Един от лекарите е починал, а с преместването на д-р Костова в Спешната помощ в Перник, градът остава само с един личен лекар. В търсене на медик общината обяви, че предоставя безвъзмездно лекарски кабинет и жилище. 

"Тези помещения ще бъдат предоставени безвъзмездно, ако този общопрактикуващ лекар не е от територията на пернишка област и желае да се установи за постоянно. Община Трън има готовност да му предостави жилище, в което да живее", заяви кметът на община Трън, Цветислава Цветкова.

Близо тримесечните опити на община Трън да привлече медици, обаче остават без успех. 

"Двама от лекарите, които ни звъннаха, бяха току-що завършили медицина, а това което те обясняват е, че нямат никаква специализация. Ние говорихме със Здравната каса. Оказва се, че трябва да имат специализация общопрактикуващ лекар или някаква друга "Вътрешни болести". Но пък се оказва, че тези младежи, които са завършили току-що не са имали време да специализират и няма как да поемат и да подпишат договор със Здравната каса", обясни кметът.

А докато Трън търси медици, местните жители търсят здравна помощ в Перник и София и се надяват на промяна. 

"Нещата според мен са доста дълбоки и не толкова от местното население зависи, по-скоро държавната политика трябва да е малко по по-друг начин обърната", коментира Кирил Михайлов.

В Община Трън живеят около 4 хиляди души. Спешната помощ разполага с линейка и лекар, който обслужва населението от 52-те населени места на територията на общината. Проблемът с липсата на лични лекари е поставен пред Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, Областната управа и РЗОК. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК