Буреносно време през уикенда, опасност от градушки и гръмотевични бури

Предстои захлаждане за западната половина на страната с по-мощни купесто-дъждовни облаци

27.05.2022 | 19:07 Редактор: Теодора Патронова
Буреносно време през уикенда, опасност от градушки и гръмотевични бури

Гръмотевични бури имаше и днес на много места в страната. Утре в 12 области са в сила жълт и оранжев код за опасно време. 

През предстоящите почивните дни температурите ще се запазят високи. Синоптиците обаче прогнозират опасност от градушки и гръмотевични бури. 

"По-буреносно време, но такова каквото е характерно за края на май. До момента месец май се представя с доста по-малко дни с бури и градушки, така че трябва да сме му благодарни. В събота и неделя ще си вземе своето. Предстои захлаждане за западната половина на страната и ще бъдат провокирани по-мощни купесто-дъждовни облаци, от които в Западна, Северна и в Североизточна България ще превалява и прегърмява", обясни климатологът Симеон Матев. 

В понеделник и вторник обстановката постепенно ще се нормализира, а от сряда ни очаква типично лятно време.

По-голяма вероятност за градушки има в централните части на Северна България, както и на места в Западните части на Дунавската равнина. От Агенцията за борба с градушките са в готовност за изстрелване на противоградови ракети.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 1 година
Бурите идват и си отиват,но "служителката" на г-н Хекимян Стаси Цалова остава.Пълно професионално безхаберие на една г-жа,която е със стаж за пенсия,да се държи аматьорски в студиото.Тази вечер ръкомахайки,показа място на картата,далеч зад границите на България.Без аутокюто,госпожата е голяма тъга. Сигнализирай за неуместен коментар