Потребителите алармират: Изнемогваме с тези цени на парното, ползваме само два радиатора

Най-сериозно е исканото увеличение за град Велико Търново

26.05.2022 | 18:35 Редактор: Ваня Кузманова

Шоково повишение на цените с до 330%, на парното и топлата вода искат топлофикационите дружества в страната от 1 юли. Изчисленията им обаче са правени през март и не отчитат както отпуснатите компенсации от държавата, така и спрените доставки на газ от Русия. 

Най-сериозно е исканото увеличение за град Велико Търново. В столицата топлофикациите искат ръст на цената с 29%. В други големи градове като Варна, Бургас и Плевен то обаче е над 100%. 

Йордан и Юлия Денчеви са пенсионери от Велико Търново и се отопляват на парно. Ползват само два радиатора в апартамента си, а най-високата им сметка до момента е била 220 лв. 

"Засега беше горе-долу поносима, обаче като си налагаме известни ограничения, не включваме, както преди по-рано от вечерта радиаторите, а като наближи да си лягаме. Другият вход "В" се отказаха отдавна, "Б" са на ръба", каза Юлия Денчева.  

Йордан пресмята, че ако предложението на топлофикационните дружества за повишение в цената на парното с 330% във Велико Търново се приеме, сметката му ще е равна на цялата му пенсия. 

"Не, 300 е много, 300 е абсурд! Това, който го е казал 300%, не е добре с психиката си", заяви Йордан. 

Разликата в предложените цени в различните градове е заради броя абонати, които ползват услугите на топлофикациите. 

"При Търново този шокиращ процент произлиза от това, че градът има много малко абонати, освен това плаща най-скъпата газ, защото е присъединена към разпределителен газопровод, тоест има още един контрагент по веригата и всички разходи, като се разделят на малкото абонати, резултатът се получава голям", заяви председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев.  

Изчисленията за шоковото поскъпване на парното и топлата вода са направени към месец март, като в тях не са заложени компенсациите от държавата и промените в цените на природния газ. Според експерта Кремен Георгиев, когато са подадени заявленията все още не е имало яснота и очакваното повишение не е реалистично. 

"Аз имам една любима цифра, която повтарям 6 месеца за 50%. Не знам, дали ще бъде достигната, но според мен ще бъде близко и би трябвало да е необходимия минимум, за да могат топлофикациите да покрият своите разходи, а през последната година топлофикацията изнесе тази работа", посочи Кремен Георгиев.     

Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски заяви, че се предвижда представители на топлофикационните дружества да бъдат поканени в Енергийната комисия, за да обсъдят заявените цени. 

"Очакваме да излязат с официални становища, дали това са заявените цени, които те трябва да проверят и обосновката на тези цени, и вече да очакваме окончателното им решение. Продължават програмите за компенсиране на небитовите потребители на електрическа енергия. В този сезон топлинната енергия не е такъв голям проблем, но за зимния сезон ще помислим", заяви председателят на Комисията по енергетика Радослав Рибарски.  

Прогнозите се цените на тока за бита да се увеличат с 3-4% през юли, а цените на топлата вода средно с около 40 %.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК