Топлофикациите искат 100-процентово поскъпване на парното, според експерти ще е 40%

Въпреки обещаните компенсации потребителите със сигурност ще бъдат неприятно изненадани

20.05.2022 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

Въпреки обещаните компенсации потребителите със сигурност ще бъдат изненадани със сериозно поскъпване на парното. Според експерти обаче, поисканото от топлофикациите 100-процентово увеличение няма да се случи. Най-вероятно сметките ще се вдигнат с до 40%. 

Експертите са на мнение, че за момента няма как да се избегне увеличението на цените, но до какъв процент ще се повишат, зависи изцяло от мерките, които ще предприемат управляващите.

"Реално би трябвало да бъде между 30 и 40%, пак казвам, много е важно какво решение ще бъде взето, какви ще бъдат формите, под които ще става "облекчаването", разбира се, тъй като 70% от ценообразуването на отоплението идва от цената на природния газ. И това, че очакваме да получим малко газ с по-ниска цена, той много поскъпна от 1 юли миналата година. Така че няма спасение в тази посока", коментира Васко Начев.  

Въпреки увеличението някой граждани смятат, че отопление на ТЕЦ е най-ефективно и не биха го спрели.

"Предполагам, че и другите източници като газ и ток също ще скочат, така че дали ще сме на ТЕЦ, на газ или на ток - няма особено значение. Пък топлината от ТЕЦ-а е най-добрата според мен и по най-добър начин се отопляват жилищата", сподели Димитър Алексиев.  

Други пък водят дела срещу "Топлофикация" от години в търсене на праната си. Един от тях е Стоян Грозданов. По думите му дружеството самоволно начислява топлинни единици и повишава цените.

"С апарат най-много до 7-8-10 клас могат поне три доказателства да се направят, в което се вижда, че сградната инсталация, тръбите, които са в стената, не може да са повече от 1, най-много 2%", посочи Стоян.

Все повече хора обаче се отказват от парното. Дора Пенева дълги години се отоплява на ТЕЦ, сметките, обаче не оправдават разхода. Така решава да си вземе жилище в сграда, която няма централно парно. 

"Токът ми беше най-високият 250 лв., обаче вътре влиза всичко. Имам приятелка, която казва, "Изключихме всичко, отказваме се, обаче, сега плащаме за сградната инсталация". Това са излишни пари, аз поне знам, че плащам тока, който аз съм го похарчила, нали", коментира Дора. 

Предстои Министерският съвет да обсъди какви да бъдат компенсации на битовите потребители на парно.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Закрепостен
преди 1 година
Аз пък искам 100%-во отказване от парното и никакво плащане на сградна инсталация! Да се преработят инсталациите по всички панелки така, че да може само който иска да се включва. Писна ни от плащане на парното на тоя и оня крадец, от 400% завишени сметки, от плащане на допълнителни кубици вода всеки месец, заради тюфлеци без водомери и крадци. Сигнализирай за неуместен коментар