Искането на ГЕРБ да празнуваме националния празник на 24 май предизвика разделение в НС

"Трябва да се върнем към традициите, трябва ни просвета и култура", заяви Десислава Атанасова

25.05.2022 | 14:02 Редактор: Ваня Кузманова

Датата 24 май стана повод за разделителни линии в парламента. От ГЕРБ поискаха тя да бъде обявена за национален празник, вместо 3 март. 

Според една част от депутатите има резон да бъде сменена датата на националния ни празник, защото 24 май обединява хората. Други обаче са на мнение, че не трябва да пипаме историята ни. 

"Според мен и според нашата парламентарна група, 24 май е единственият празник, който обединява българския народ. Убедена съм, че в момента на нас ни трябва единение. Трябва да се върнем към традициите, трябва ни просвета и култура. Само така можем да вървим напред", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Не е коректно 24 май да се използва като разделителна линия за отделни групи в обществото. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят каквито поискат промени. Те не ги направиха. Правят ги сега, за да предизвикат отново разногласие", изтъкна депутатът от "Продължаваме промяната" Благовест Белев. 

"Всяка дата е стойностна. Трети март е достатъчно стойностна дата да продължи да бъде такъв. 24 май е наистина обединяващ празник, но според мен традициите трябва да си ги спазваме и да не ги променяме", посочи депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. 

"Много харесвам 24 май и е много подходящ за национален празник, защото обединява всички българи", каза депутатът от "Демократична България" Владислав Панев. 

"Абсолютно излишно и безсмислено е, тъй като без трети март, който е символ на българската свобода, нямаше да има 24 май, защото нямаше да има българи, които да го празнуват този празник. Нямаше да има шести септември, защото нямаше да има какво да се съединява. 90% от държавите по света имат национални празници на дати, които или са получили своята свобода, или своята независимост", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Манолов
преди 2 години
"Абсолютно излишно и безсмислено е, тъй като без трети март, който е символ на българската свобода, нямаше да има 24 май, защото нямаше да има българи, които да го празнуват този празник. ...", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Тоя СЪВЕТСКИ *** нали уж беше историк, НЕ ЗНАЕ ли, че празникът е ПРАЗНУВАН от българите В ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО ЗЕМЛИЩЕ МНОГО ПРЕДИ "освобождението" (окупацията, в същност) от Русия на 3-ти март, 1978 г. и е поддържал българския дух и самосъзнание ?!?! Сигнализирай за неуместен коментар