Кои са най-интересните незаконни предмети, които са задържани на границата?

Със справка в интернет може да се провери, дали даден предмет, може да мине границата

22.05.2022 | 14:15 Редактор: Ваня Кузманова

Кои са най-интересните незаконни предмети, които са задържани по българските граници през последните месеци? 

Крокодилски кожи, наркотици и цигари. Това са само част от задържаните стоки, които са се опитали българските и чуждите граждани да пренесат у нас. Митницата обаче е успяла да задържи най-различни морски животни, сред които и тези корали. 

От Агенция "Митници" съветват пътуващите преди да тръгнат обратно към България, да проверят дали подаръците, които купуват или намират на плажа не са незаконни. 

"Повечето хора не осъзнават, че носят нещо, което е защитено, още по- неприятното е, че биха могли да го закупят от магазин или от местен пазар, но не са им дали надлежното разрешително", заяви Вяра Генова от Агенция "Митници".  

С бърза справка в интернет може лесно да се разбере дали един предмет може да бъде пренесен през граница. Има обаче и случаи, в които умишлено се правят опити за незаконен внос. 

"Преди няколко години в една пратка пристигнаха модерни телефони от една марка, която има големи фенове. Естествено всеки иска да се сдобие с такъв телефон на по-ниска цена. Оказа се, че това не са истински работещи телефони, а са техни копия, които са предназначени за излагане в магазин. Те на вид са перфектни, но не работят", каза Вяра Генова.  

Каквито и да са предметите, те почни никога не стигат до своите собственици. Нито пък служители в митницата могат да се разпореждат с тях. 

В края се случва това, което е отредил законът. Цигарите и фалшивите стоки се унищожават, а горивата и алкохолът се преработват. Коралите и културните ценности се предават на музеите.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК