Наши военни отиват на учение в РСМ, македонци идват във ВМА и Военноморското

Заков: Имаме задача никога повече Западните Балкани да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа

20.05.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Темите за сигурността след руската инвазия в Украйна, сигурността на Западните Балкани и военните учения са били обсъдени по време на срещата на министъра на отбраната Драгомир Заков с министъра на отбраната на Северна Македония Славянка Петровска. 

Тя е на двудневно официално посещение у нас по покана на българския си колега. Двамата министри се договориха военни медици от Северна Македония да се обучават във ВМА в София и във Военноморското училище във Варна. 

Български военни ще отидат на учение в съвместния център "Криволак", както и заедно двете страни да поддържат сигурността на Западните Балкани, която става все по-важна на фона на войната в Украйна. 

Петровска доби популярност след като разкри, че кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ за кмет на Скопие има българско гражданство

"Като страни членки на НАТО, България и РСМ имат изключително важна роля в региона за поддържане на стабилността и сигурността. Имаме една много важна задача пред нас и бъдещите поколения - никога повече Балканите, и в частност Западните Балкани, да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа", заяви министър Заков. 

"След 24 февруари Европа не е същата. Непровокираната агресия към независимата Украйна показа, че мирът и сигурността са нещо, за което трябва да работим всички заедно. Затова поддържаме и кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО", каза на свой ред Петровска.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК