"Двете лица на Румен Радев" изправи българското президентство срещу германското "Дойче веле"

Изданието коментира позицията на държавния глава за ориентацията на България

19.05.2022 | 19:02 Редактор: Искра Ангелова

Напрежение между българския президент и редакцията на "Дойче веле" в Бон. Поводът - коментар със заглавие "Двете лица на Румен Радев".

От президентството са поискали право на отговор, а специално за Новините ON AIR от "Дойче веле" съобщиха, че вече са отговорили на държавния глава.

Анализът "Двете лица на Румен Радев" излезе в навечерието на визитата на българския президент в Германия в началото на седмицата.

"Посещението е взривоопасно, защото от началото на войната на 24 февруари бившият пилот Радев, който се представя като реформатор в родината си, се върна в политическата си орбита - там, откъдето започна - към Москва", пишат от "Дойче Веле".

От "Дондуков" 2 първо изпратили възражение до генералния директор на "Дойче веле", а след като правото на отговор не беше публикувано, от прессекретариата на Радев отново атакуваха германското издание.

"Материалът не отговаря на професионалната етика и журналистическите стандарти, още повече, че редица твърдения, свързани с дейността на президента Румен Радев, категорично не отговарят на истината", се казва в позицията.

Изданието коментира позицията на Радев за ориентацията на България - проруска или натовска, както и темата за Северна Македония. 

"На международната сцена той се наслаждава на ролята на лоялен съюзник. Ще осъди руската война, ще се застъпи за добросъседските отношения на Балканите и ще призове за диверсификация на европейския внос на енергия. Накратко: той играе ролята на президента Румен Радев, която е подготвил за изявите си в западните страни", пише още в статията си "Дойче Веле".
 
Атака срещу държавния глава и натиск за Северна Македония вижда д-р Цветеслава Гълъбова, която беше в Инициативния комитет, издигнал Радев за втори мандат.

"В моята глава се завъртя един сценарий, който вероятно не е верен, но може да се окаже и верен. Върху нас се оказва огромен натиск и аз допуснах спекулативно, както тази статия, че е оказан натиск върху нашия президент и той е дал отпор, коментира тя.

От президентството не са съгласни с твърденията, че Радев е започнал политическата си кариера с помощта на Москва. Според д-р Гълъбова това е елементарно внушение. 

За Новините ON AIR от редакцията на "Дойче веле" в Германия обясниха, че са отговорили на президентството. От българската редакция на "Дойче веле" също отказаха коментар.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК