ЕК ни размаха пръст и поиска обяснения по 3 евродирективи

Имаме 2 месеца за отговор и предприемане на необходимите мерки

19.05.2022 | 14:50 Редактор: Ваня Кузманова
ЕК ни размаха пръст и поиска обяснения по 3 евродирективи

Европейската комисия изпрати мотивирани становища до страната ни и още 2 държави членки на ЕС с искане да предоставят информация за това как правилата на ЕС за борбата с измамите и подправянето на непарични платежни средства са транспонирани в националните им законодателства.

С европейската директива се криминализира кражбата на идентификационни данни, както и тяхната по-нататъшна продажба и разпространение. Тя обхваща непаричните операции, извършвани с всякакъв вид платежни инструменти.

Страните членки имат два месеца за отговор и предприемане на необходимите мерки, в противен случай Комисията може да сезира Съда на ЕС. 

Също днес Комисията изпрати още едно официално уведомление до България за това, че не е въвела новия формат за разрешителни за пребиваване на граждани извън ЕС. Регламентът е променен през 2017 година и в картите са заложени защитни елементи, които се основават на биометрични данни.

Комисията изпрати до България и мотивирано становище за това, че не я е уведомила за действията си по транспониране в националното си законодателство на директивата за европейската услуга за електронно пътно таксуване, информира БНР.

Комисията също така призовава страните членки, в това число и България, изцяло да транспонират в националното си законодателство правилата на ЕС за авторското право. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК