Мерките обединиха коалицията, Петков посочи къде са "парите от кражбите"

Управляващите партии успяха да стигнат до консенсус

18.05.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Пакет от антикризисни мерки на стойност около 2 млрд. лева анонсира държавата, а причината е двуцифрената инфлация. От 1 юли данъчното облекчение за деца се качва от 4500 на 6000 лева годишно и ще може да се ползва на всяко тримесечие. Всички пенсии се актуализират с близо 20%, а минималната става 467 лева. Според управляващите, високата инфлация в страната ни е внесена отвън.

"Докато по времето на ГЕРБ за 12 години минималната пенсия се качи със 100 лева, тук за 1 година повишението е със 167 лева - 56%. Когато ни питат къде са парите от кражбите - ето, тук са. Парите отиват при хората, а не в джобовете на близките до властта", заяви министър-председателят Кирил Петков.

Няма да има данък добавена стойност върху хляба, което ще се компенсира с връщането на налога от 20 процента за бирата и виното. От 20 на 9 процента пада и ДДС за парното и топлата вода, природния газ и метана. Отпада акцизът за електрическата енергия, природния газ и метана. 

"Много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага едновременно на всички граждани. В този план има такива решения, например нулева ставка на ДДС на хляба засяга всяко домакинство", коментира вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Всеки шофьор с личен автомобил ще получава отстъпка от 25 стотинки на литър при всяко зареждане на бензин и дизел без добавки. 

"Те ще се администрират по схема директно от бензиностанциите, тоест гражданите ще заплащат по-малко. Два варианта - фактура за физическо лице или по служебен път с допълнителна информация към НАП. Парите ще дойдат от облагане на свръхпечалбата на търговците на електрическа енергия", обясни министърът на финансите Асен Василев.

"Тези мерки гарантират финансовата стабилност на държавата, бюджетния дефицит като процент от БВП няма да се повиши спрямо заложения, което гарантира, че ние няма да правим допълнителна българска инфлация" каза Владислав Панев от "Демократична България". 

Въпреки напрежението в коалицията все пак управляващите партии са успели да стигнат до консенсус. 

"Опитахме да укротим под някаква форма народното недоволство и да намерим баланс сред обществото като предложим този пакет от мерки", отбеляза Станислав Балабанов от "Има такъв народ" . 

Част от мерките налагат законодателни промени и ще бъдат включени като част от предстоящата актуализация на бюджета.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК