Протестът на превозвачите остава, Петков не ги разубеди

Премиерът е помолил протестът да бъде мирен

17.05.2022 | 18:44 Редактор: Теодора Патронова

Протестът на превозвачите утре ще се състои. Това стана ясно след срещата на бранша с премиера Кирил Петков. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова съобщи, че очакват реални действия по исканията им. 

Властта и превозвачите си стиснаха ръцете и възстановиха диалога след близо 4 часова среща в Министерския съвет. 

"Смятам, че днес възстановихме диалога, но протест утре ще има. Тъй като реално нямаме абсолютно никакви конкретни решения към днешна дата и имаме морален ангажимент към нашите членове утре да излезем на този протест. Продължаваме с разговорите, които днес започнахме. Ще продължим да работим в работни работи, както беше поет ангажимент от министър Събев и министър Караджов. Надявам се да постигнем положителни резултати. Ще дадем срок за решаване на тези проблеми и за постигане на това, което е необходимо, за да може транспортният бранш да оцелее. Започваме в 09:00 до 17:00 са преустановени превозите по населените места. Ще имаме протестни шествия на обявените места, както предния път. Благодаря за конструктивния диалог, но ние очакваме решения на нашите проблеми", изтъкна Милтенова.

Премиерът Кирил Петков обърна внимание, че е помолил протестът да бъде мирен и няма да затруднява гражданите.

"Всички сме в една лодка, ако искаме България да просперира, диалога трябва да бъде спазван и уважението трябва да е взаимно. Поеха ангажимент от транспортния бранш, че протестът ще бъде мирен с идеята, че показват, че още не са намерени крайните решения, но конструктивният диалог е започнал", добави той.

"От страна на правителството действително няма конкретни мерки, но е важно да подчертаем, че срещу нашия мирен протест седи ангажимент от страна на правителството за спиране на репресивните мерки срещу всички превозвачи", заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Кабинетът анонсира и мерки заради скъпите горива, сред тях цената на био-добавката за юли, август и септември да бъде намалена между 150 и 200 долара за тон. ДДС ставката за природен газ, втечнен газ и метан ще бъде 9%. До края на седмицата ще бъде сформирана и работна група в министерството на регионалното развитие във връзка с детайлите по ТОЛ системата, обхвата и цената ѝ.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК