В ТЕЦ "Марица 3" само имитирали ремонт, протестиращи подариха на Сандов свещи

Според работници в топлоцентралата не тя е причината за замърсяването на въздуха в Димитровград

16.05.2022 | 19:11 Редактор: Елеонора Танева

Протестиращи от ТЕЦ "Марица 3" от Димитровград блокираха центъра на София. Искането им топлоцентралата да заработи не беше удовлетворено. Напрежението между екоминистъра Борислав Сандов и работниците не беше потушено на срещата помежду им. 

"Оставаме без работа и не знаем затваряме ли напълно, не е ли затворена, нищо не знаем за нашето бъдеще", каза работник.

"Исканията са ни за временно пускане на ТЕЦ-а, за да може да се осъществи истински планов ремонт, като се предполага, че няма да има превишения по нивата на вредните емисии", каза друг протестиращ. 

За да подкрепят колегите си на на протеста дойдоха и служители от централите от Бобов дол, Кюстендил и Перник. 

Министърът на екологията Борислав Сандов миналата седмица обвини ръководството на топлоцентралата, че оказва натиск над екоинспекцията в Хасково.

"Оказва се, че най-малкият ТЕЦ замърсява най-много. Говори общи постановки, как има много болни хора в Димитровград, как населението бягало от града. А това са неща, които нямат нищо общо с действителността. Подарихме на г-н Сандов свещи, като символ на бъдещето на българската енергетика. Всички ние трябва да свикваме със свещите", каза юрисконсултът на ТЕЦ "Марица 3" Юлиан Семерджиев.

Според Борислав Сандов ръководството на топлоцентралата не е направило необходимите ремонтни дейности, а след спирането му нивото на въздуха в района на Димитровград вече е в нормите. 

"Нямаме такива данни и от направената проверка на място, която е установила, че има по-скоро имитационен ремонт със заковаване на няколко ламарини, с някои дребни поправки. Но на практика не са изпълнени условията на комплексното разрешително. Ако аз пусна предприятието, преди да е изпълнило условията, ставам закононарушител, нарушител и на решението на съда в Люксембург от 12 май", мотивира се Сандов.

Протестното шествие премина през Министерския съвет и Народното събрание. Работниците внесоха декларации с исканията си и в двете институции.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК