Какви са възможностите ни за доставки на газ, освен "Газпром"?

Според бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, газова криза в страната няма

14.05.2022 | 14:07 Редактор: Теодора Патронова

С 14% по-висока ще е цената на природния газ през май. Това реши късно снощи Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената влиза в сила със задна дата от първи май. Преди дни ''Булгаргаз'' внесе искане за увеличение с 30% заради спрените доставки от "Газпром". Това не беше прието от КЕВР и така решението беше отложено с 10 дни. 

Oчаква се първите два танкера с втечнен газ от САЩ да пристигнат в началото на юни, а страната ни от юли ще получава цялото договорено количество природен газ от Азербайджан, заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

"По-дългосрочният договор със Азербайджан е, когато ще бъде изградена тази връзка. По формула се изчислява цената, тоест тя не е фиксирана, но към момента формулата, както се изчислява, е по-ниска от доставките на "Газпром", коментира той.

Според зам.-министъра, Русия ще продължи да спира газа и за другите европейски държави.

"Ние се съобразихме и не изпълнихме плащания по новата предложена схема. Следващи такива падежи ще започнат от края на тази и началото на следващата седмица за други европейски държави", заяви Данаилов.

Получаването на газ ще бъде възможно, въпреки че интерконекторът с Гърция все още не е готов, а в годините назад газа от Азербайджан не бил изгоден за страната ни.

"В дълги периоди от време не беше изгоден, но сега е изгоден. Вариантите са два - физически чрез съществуващата реверсивна връзка в западната част на границата и чрез суапови сделки. Не е добра практика да се знае толкова малко. Единственото извинение, са извънредните обстоятелства", изтъква бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Според него газова криза в страната няма, тъй като има наличие на синьо гориво, проблемът от тук нататък ще бъде на каква цена ще идва.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК