На 18 май София може да се окаже тясна за всички протестиращи браншове

Планиран е национален протест на транспортния бранш, но се присъединиха още работодателски организации

13.05.2022 | 17:43 Редактор: Теодора Патронова

За 18 май е планиран национален протест на транспортния бизнес. През последните часове към него се присъединиха още работодателски организации и браншове.

Пространството пред Министерския съвет може да се окаже тясно следващата сряда, след като към протеста на транспортните фирми се присъединиха редица организации. Превозвачите остават категорични в исканията си.

"Премахване на 50% от акциза и биокомпонента за 6 месеца. По отношение на автобусните превози пълното изпълнение на регламент 1370. Държим да има мораториум на тол системата до 1 януари 2023 - да не се разширява обхвата и цената", изтъкна Димитър Димитров от Асоциацията на автомобилните превозвачи.

Българската хотелиерска и ресторантьорска организация и Асоциацията на заведенията също ще излязат на националния протест.

"Искаме справедливи компенсации за сметките за ток, за газ. Искаме предвидимост, а не всеки месец да се чудим. Ето днес е 13-о число, не знаем на каква цена взимаме електроенергията и газа. Искаме регулация на цените на бензина, също", коментира Ричард Алибегов. 

В недоволството ще се включат и всички работодателски организации, подкрепени и от синдикатите. На площада ще бъдат и от столичния градски транспорт.

"Всички се обединихме върху това, че е крайно време държавата да обърне внимание на този вид транспорт", каза Иван Кирилов от КТ "Подкрепа". 

Освен в София, шествия и протести ще има в цялата страна.

"Плановете са във всички големи градове да има протести, като е имало и предните 2 пъти, като ще се увеличат точките - все повече колеги се присъединяват към нас", заяви Димитър Димитров от Асоциацията на автомобилните превозвачи. 

На този фон, държавата предвижда да разработи план, с който да се контролират цените на горивата и на електроенергията. Но без ясни срокове кога това ще се случи. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК