Събев оптимист за преговорите с превозвачите, според протестиращите консенсус няма

Няма ясен отговор кога и дали държавата ще подпомогне бизнеса заради високите цени на горивата

12.05.2022 | 19:13 Редактор: Ваня Кузманова

Превозвачите и министърът на транспорта отново се разминаха относно изпълнението на исканията. Няма ясен отговор кога и дали въобще държавата ще подпомогне бизнеса заради високите цени на горивата. Според Събев има надежда, че с преговорите, които се водят, недоволството им ще стихне. Според превозвачите обаче, преговори няма.

Министърът на транспорта е оптимист, че може да се намери решение. 

"Ние всеки ден имаме преговори с различни превозвачи. Става ясно, че нещата започват да се подреждат", заяви министърът на транспорта Николай Събев. 

Според превозвачите обаче срещи и консенсус няма. 

"От началото на протеста не се е срещал с бранша. Нямаме представа с кого се среща", посочи Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.  

Основното искане на превозвачите е намаляване или компенсация за високия акциз на горивата. България не може да намали таксата без одобрение на европейската комисия.  

Според Събев Министерството на финансите ще предложи антиинфлационен пакет, който да гарантира стабилни цени на горивата. 

На този фон превозвачите излизат на нов протест на 18 май. Тогава се заканиха и да спрат своята дейност. Това обаче няма да попречи на дванадесетокласниците, които отиват на матура. 

"Няма да променяме датата за протеста, но ще осигурим транспорт на децата да отидат на матурите", каза Магдалена Милтенова.  

Протестът на превозвачите няма да блокира придвижването на леките коли, обещаха организаторите.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК