Ицо Хазарта: Съвременната българска музика в огромната си част е отвратителна

Квотите са спасителен пояс за некадърници, заяви депутатът от "Продължаваме промяната"

13.05.2022 | 16:33 Редактор: Тодор Петров
Ицо Хазарта: Съвременната българска музика в огромната си част е отвратителна

Музиканти поискаха квота от 50% от песните, пускани по БНТ и БНР, да са от български изпълнители. Кампанията за това започва преди три години, припомни композиторът и председател на "Музикаутор" Ясен Козев.

"Мина първи етап на Евровизия. Нас ни отсвириха, макар че пяхме на английски. Украинците си пяха на украински и тяхната песен може и да спечели дори", коментира въпроса певицата Йорданка Христова по време на събрание на  парламентарна комисия.

"Пътувала съм по света и съм пяла в много държави. Когато отида някъде, знам къде съм. Във Франция основно музиката е на френски, в Германия - на немски, в Гърция -  на гръцки. Тоест езикът в ефира е национален. В България е точно обратното. Говорим за разграден двор и ефирът ни е за общо ползване", каза тя.

Противоположна позиция зае депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров - Ицо Хазарта: Изпълнител съм. С музика се занимавам от около 26 години. Имал съм сравнително успешни периоди и имам бегла идея какво се случва с музиката, макар и сега да съм в друга ситуация.

Според него квотите са спасителен пояс за некадърници във всеки един отрасъл. 

"Нека да си кажем честно - съвременната българска музика в огромната си част е отвратителна и няма никакъв белег за това да е българска. Това са бийтове, купени с 20 евро, с простотии, речитатив, как някой е ходил да се татуира, да тренира и после да пуши наргиле. И това е българска музика, за която ако има квоти, наред с чалгията и тази простотия ще бъдат длъжни да я въртят", обясни Петров.

Четете повече по темата в dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК