Неяснотите около отстъпката за литър гориво притесняват собственици на бензиностанции

"Кой ще следи дали днес вие идвате при мен, зареждате, утре отивате на друг обект", пита Венцислав

12.05.2022 | 19:03 Редактор: Здравко Черкезов

Серия от срещи започна властта за готвения пакет с антикризисни мерки. До следващата седмица трябва да има яснота по параметрите му, като все още не е ясно как ще работи механизмът за подпомагане с 25 ст. на литър гориво при зареждане на автомобил до 50 л.

Това е и едно от притесненията на Венцислав, който е собственик на малка бензиностанция. 

"Обектите си зареждат на нормална цена, продават под доставената и после чакат парите от държавата. В цялата тази работа яснотата е, че държавата иска да отпусне 25 ст. за  50 литра, не е ясно на автомобил, на човек, как точно това нещо ще се обработва. Кой ще следи дали днес вие идвате при мен, зареждате при мен 50 литра, утре отивате на друг обект – зареждате 50 литра – това нещо кой ще го следи", пита той.

По думите му малките бензиностанции няма да могат да изчакват с месеци изплащането на помощта от държавата, ако тя се бави. 

"За мен това е една безумна идея, която ще създаде един труден, бавен процес...", смята Венцислав.

От Българската петролна и газова асоциация приветстват предложението и смятат, че то е изпълнимо, но също имат притеснения. Затова поискаха отговори как на практика ще се реализира идеята.

"Към настоящия момент при нас има много въпроси, за които не можахме да получим конкретни отговори, защото вариантите са различни, но 50 литра помощи на физически лица под формата на стотинки на литър до края на годината е рамката, която е очертана със сигурност. Министерство на финансите е достатъчно наясно с всички препъникамъни, за да ги избегнат - в това се убедихме днес сутринта", коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

От асоциацията са категорични, че мярката няма да доведе до спекула в цените на горивата. А според клиентите отстъпката от 25 ст. на литър е крайно недостатъчна.

"Дали тези 25ст.  ще потънат в търговците, считам, че последните месеци браншът показва достатъчно сериозно отношение по темата цена. Всеки, който закупи като физическо лице гориво, ще има право на това намаление. Не са коментирани вериги, групи. Фокусът е на потребителя и вида стока – гориво. Не говорим само за дизел и бензин, говорим за пълния пакет от автомобилни горива", посочи Живодар.

Все още не е ясно и как ще се контролира ограничението за зареждане до 50 литра. Държавата и бизнесът продължават обсъждането на вариантите.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК