До 6 години затвор за хакерите и плагиатите в интернет

Депутатите приеха промени в Наказателния кодекс

12.05.2022 | 10:58 Редактор: Теодора Патронова
До 6 години затвор за хакерите и плагиатите в интернет

Не 2 години, а до 6 г. затвор вече ще е наказанието за пиратстване на интелектуален продукт - филми, музика, софтуер. До 6 години затвор ще се полагат и за плагиатство, ако чуждият труд е публикуван в интернет. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, внесени от правителството.

С увеличение на наказанията тези престъпления стават тежки и разследващите по-лесно ще имат достъп до трафичните данни на разследваните за компютърни престъпления, става ясно от мотивите на проекта за промени в НК. Досега всички тези престъпления са се наказвали със затвор до 5 години, което ги прави леки, пише dnes.bg

Увеличаването на наказанията за компютърни престъпления се налага и заради европейска директива, както и за противодействие на зачестилите атаки срещу системи на държавата и частни компютри. Ако през 2015 г. в България е имало само 57 сигнала от жертви на киберпрестъпления, от които са били разследвани 39, то през 2019 г. сигналите са били вече 2822.

От тях разследвания са започнали по 2049, посочват в мотивите си вносителите на промените. Ако с компютърни престъпления са засегнати държавни тайни, наказанието става 12 г.

За умишлено заразяване на компютърна мрежа, която е част от критичната инфраструктура, наказанието е лишаване от свобода до 12 години и глоба до 20 хиляди лева. За заразяване на компютър с вирус вече ще се лежи 7, а не 3 години. От 5 на 6 години се вдига и наказанието за сексуална злоупотреба с малолетни онлайн.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК