Наши МиГ-29 помогнаха на пътнически самолет след подаден сигнал за бомба на борда

По-късно той успешно кацна в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа

12.05.2022 | 08:57 Редактор: Теодора Патронова
Наши МиГ-29 помогнаха на пътнически самолет след подаден сигнал за бомба на борда

В ранния следобед на 11 май 2022 г. дежурните изтребители от авиобаза "Граф Игнатиево" излетяха, за да окажат помощ на пътнически самолет, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда.

При изпълнение на реална мисия по "Air Policing" българските летци поеха контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортираха го над територията на Република България и го предадоха на турските изтребители, съобщи Министерството на отбраната.

Българските екипажи изпълниха всички процедури в съответствие с изискванията на националното и международното законодателство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство. По-късно ескортираният пътнически самолет успешно кацна в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа.

С този полет българските Военновъздушни сили за пореден път гарантираха както безопасността на населението и инфраструктурата на Република България, така и спокойствието на въздушния трафик, подчертава от Министерството на отбраната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Е, пак Миг-20,що не са F-16 от САЩ, ох забравих, те били хартиени и не могат да летят толкова високо!? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Язе
преди 3 месеца
Как точно и с какво му помогнаха? Много ми е интересно, като отидат и летят близо до него как могат да му помогнат ако се взриви. Всичко което могат да направят е да го гледат как пада в пламъци. Сигнализирай за неуместен коментар