МиГ-29 ескортираха бедстващ над България арменски транспортен самолет

Falcon 8X е загубил радио-връзка с органите за управление на въздушното движение в района на град Габрово

26.04.2022 | 22:11 Редактор: Елеонора Танева
МиГ-29 ескортираха бедстващ над България арменски транспортен самолет

Тази сутрин в 7:45 ч. дежурните изтребители МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево" излетяха, за да окажат помощ на арменски транспортен самолет. Това съобщиха от Министерството на отбраната. 

Получен е сигнал, че самолетът Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, е загубил радио-връзка с органите за управление на въздушното движение в района на град Габрово. Това наложи задействането на дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево. При спазване на всички национални и международни правила, изтребителите прехванаха самолета, осъществиха визуален контакт и го ескортираха до момента на възстановяване на радио-връзката. Така българските Военновъздушни сили гарантираха безопасността на полетите в района, както и на гражданите на земята, уточниха от МО.

И допълниха, че оказването на помощ на самолет, търпящ бедствие, е неизменна част от една от мисиите на Военновъздушните сили. Това е принос към националната сигурност в мирно време, както и от мисията "Air Policing" в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК