Превозвачите се отказаха да протестират пред НС, няма да блокират пътища в страната

Към недоволството заради високите цени на горивата се присъедини и таксиметровият бранш

11.05.2022 | 07:43 Редактор: Елеонора Танева

Превозвачите се отказаха от протеста си пред Народното събрание и от блокади по пътищата. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

А причината е снощното напрежение в центъра на София между шофьори и полицаи. Ако има блокади в страната, те ще са единични и импровизирани, уточни Милтенова.

Очакваше се днес да има затруднен трафик на входа на София, където трябваше да се съберат тежкотоварни камиони и автомобили в знак на протест срещу високите цени на горивата. Протестите в столицата и в страната бяха обявени да продължат до 18 май.

При вчерашните протести се стигна до напрежение около 20:30 часа, след като служители на реда поискаха от протестиращите документи за проверка. Демонстрантите твърдят, че били заплашени, че ще им бъдат написани актове, ако не си тръгнат. По-късно протестиращите се изтеглиха след полицейско нареждане, според което след 22 часа превозните средства трябва да освободят пътните платна.

Основните искания на бранша са за намаляване на акциза на горивата, премахване на биодобавката и срещу планираното разширяване на обхвата на тол системата и увеличение на таксите.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Вижте повече в репортажа на  Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Кирчо направи нещо невиждано. Всеки ден има протести с искане за оставката му. Протестират дори хора от коалициата им. Транспортния бранш, опозицията, земеделци, пенсионери, строители, полицаи, надзиратели, медицински сестри... Един бранш не е наред в тази пробита държава. Сигнализирай за неуместен коментар