Радев прогнозира чудовищна инфлация, настоява за изход от енергийната криза

Президентът коментира и думите на външния министър на Северна Македония

09.05.2022 | 13:36 Редактор: Теодора Патронова

Страната в момента няма полза от нови избори, каза президентът Радев в отговор на журналистически въпроси. Според него зависимостта на страната от руски газ и петрол е голяма.

"Най-малкото в момента имаме полза от нови избори. Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но над всичко трябва да е българският интерес", изтъкна президентът.

Според Радев трябва да се търси решение за изход от енергийната криза, предизвикана от спрените доставки на газа и ембаргото върху петрола от Русия.

"За разлика от други държави, българите са най-бедните и енергийно най-бедните в ЕС. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Борбата е да се запазят същите. Рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат", подчерта държавният глава.

След напрежението между него и вицпремиера Корнелия Нинова, Румен Радев определи упрека ѝ за износа на оръжия за Украйна като некоректен.

"Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Това са частни фирми, но важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства, с който се разрешава износът на оръжия", обърна внимание той.

Радев определи като ултиматум думите на външния министър на Северна Македония, че възможност за развитие на отношенията между двете страни на практика има до юни. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК