Кучета с професия - 85 са обучените за асистенти през последните 15 г.

Фондация "Очи на четири лапи" помага на деца с аутизъм, диабетици, на хора с увреждания

08.05.2022 | 14:55 Редактор: Елеонора Танева

За 15 години Фондация "Очи на четири лапи" е помогнала на хора с увреждания с 85 обучени кучета водачи. Мисията на неправителствената организация е да изгради Балкански център за обучение на служебни кучета, които да помагат в ежедневието на деца с аутизъм, на диабетици и на хора с увреждания.

Една година, това е времето, за което фондация "Очи на четири лапи" поверява бъдещите кучета водачи и асистенти на приемни стопани. Първата среща става, когато животното е едва на два месеца. Тогава то е като жива плюшена играчка, весело и любознателно.

"Хората трябва да са наясно от самото начало. Те подписват договор, че това не е и няма да бъде тяхното куче. И че всъщност отглеждат куче, което ще радва и ще бъде полезно на някой друг", уточни председателят на фондация "Очи на четири лапи" Алебена Алексиева.

"Плачеш като се разделяш с него, обаче те изпълва с удовлетворение мисълта, че всъщност ще помогнеш на човек в нужда", сподели Снежана Стойчева, която е приемен стопанин.

Сред основните изисквания към хората, които се включват в програмата за приемни стопани, е да са от София. Те трябва да са ангажирани на гъвкаво работно време и да нямат деца под 10-годишна възраст.

"Това е доброволческа работа. Ние осигуряваме всичко необходимо за отглеждането и ветеринарното обгрижване на кучето", уточни Албена Алексиева.

Специфичната подготовка за бъдещата им работа е поверена на инструктори. Те започват да обучават животните, когато навършат една година.

"Програмите, по които работим, са за кучета водачи на слепи, за кучета асистенти на хора на количка, кучета асистенти на деца с аутизъм и асистенти за деца и възрастни с диабет", поясни Мартина Маринова, главен инструктор във фондацията.

В разгара на Първата световна война кучетата показват още едно свое качество – успешно се грижат за войници и офицери, пострадали при бойни действия. Тогава в Германия е създадено и първото училище за обучение на кучета водачи. В началото за водачи на слепи хора са използвани само немски овчарки. Постепенно тази порода е изместена от лабрадор, голдън ретрийвър и кръстоската между тях, тъй като те са много интелигентни и не са агресивни. 

Филмът "Кучета с професия" гледайте тази вечер в "Историите ON AIR". Предаването вече е с нов ден и час на излъчване - в неделя от 18 часа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК