У нас засаждат все повече площи със слънчоглед, пшеничните продукти ще поскъпнат

Според земеделския производител Борислав Петков много земеделци няма да могат да оцелеят

02.05.2022 | 14:51 Редактор: Теодора Патронова
У нас засаждат все повече площи със слънчоглед, пшеничните продукти ще поскъпнат

Очаквам през тази година в България да бъдат засети 9,2 млн. дка земя със слънчоглед в сравнение с 8-8,5 млн. в последните години. Това прогнозира земеделският производител Борислав Петков в предаването "Бизнес старт". Към 15 април 2021 г. засетите площи с маслодаен слънчоглед в страната са били 1,1 млн. дка, докато към 14 април т.г. са 4,8 млн. дка.

Със слънчоглед вероятно ще бъдат засети всички пропаднали площи с рапица в страната, прогнозира Борислав Петков.

Войната дава определени възможности и всички държави, които търгуват и изнасят в Черно море, вероятно ще се ориентират към производство на повече пшеница и слънчоглед, смята той. 

"Цената на маслодайния слънчоглед миналата година по жътва беше 1200 лв., той беше засят и третиран с препарати на цена между 350 лв. и 400 лв. Тази година цената на амониевата селитра е 1600-1700 лв. В резултат на това всички пшенични продукти ще поскъпнат, а маржът на печалба ще е много свит. Ако цената на пшеницата падне под 650-680 лв. на тон, много производители няма да могат да оцелеят", сподели той.

Според него войната в Украйна показва колко важни са и Украйна, и Русия като износители на пшенични продукти и земеделски препарати.

"Цената на пшеницата никога не е достигала такива нива в световен мащаб, същото се отнася и за маслодайния слънчоглед", отбелязва той. Въпреки ръстът в цените на земеделските препарати няма да позволи на производители да генерират сериозни печалби.

По отношение на обстановката в Украйна земеделският производител сподели, че много от партньорите му от Украйна вече са дошли в България и смятат, че "земеделието там ще е много трудно занапред".

"За повече от 70% от земите в областите Николаев, Житомир и Одеса не е ясно с какво ще бъдат засети, ако изобщо се засеят. Рискът за излизане на полетата е много голям – навсякъде има мини, а на някои места и ракетни обстрели. Тенденцията е много лоша в момента, те очакват недобри неща и около Западна Украйна", каза той.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК