Очакваме лято без Ковид-19 на прага на летния туристически сезон

Скритата заболеваемост е 10 пъти по-висока от официално обявяваните числа?

02.05.2022 | 14:06 Редактор: Тодор Петров

След отпадането на Ковид ограниченията в страната лабораториите и имунизационните пунктове опустяха. Експерти прогнозират, че нова вълна не ни очаква до края на септември и ще се радваме на лято без Ковид-19.

"Математическите модели ясно и еднозначно показват, че до края на септември е много трудно да има такава нова вълна, ако не възникне нов вариант", посочи математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

Въпреки че през последните седмици у нас се намалява тенденцията на понижаване на броя на новозаразените, процентът на смъртните случаи остава висок. Според математическите изчисления средно 10 души на ден губят живота си след усложнения, предизвикани от коронавируса.

Според професор Кунчев скритата заболеваемост е 10 пъти по-висока от официално обявяваните числа. А причината страната ни да избегне лошите математически сценарии с по 70 000 – 100 000 заразени дневно са мерките, предприети от властите в края на януари. 

Готови сценарии за реакция при евентуална нова вълна на коронавируса през есента ще сведат до минимум разпространението на заразата.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК