Протест пред френското посолство в София заради отнето бебе на българка

След реакцията на институциите жената отново може да вижда детето си

30.04.2022 | 22:00 Редактор: Ваня Кузманова

Протестна демонстрация пред френското посолство в София. Причината е отнето едномесечно бебе на българка във Франция. 

Малко след раждането детето на 35-годишната Златка Стоянова е взето и поверено на социалните във Франция. Мярката е предприета поради липса на адресна регистрация на жената и доказването на финансови средства. 

По случая позиция има и външното ни министерство. След реакцията на институциите жената отново може да вижда детето си. В началото на месец май е насрочено съдебно заседание, на което се очаква да бъдат върнати родителските права на майката. 

"Не е работа на социалните служби на друга държава да се намесвам и да отнемат дете, което не е техен гражданин. Ако има проблеми с детето от каквото и да е естество, е работа на нашата държава детето да получи максимална закрила и помощ за неговите родители", посочи Христина Ананиева от "Националната група - децата на България".

"В момента детето е настанено в социална институция в Париж и майка му не може да го вижда пълноценно. На 9 май трябва да има дело, на което се надяваме да се реши - детето заедно с близките си да се върне у нас", заяви депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК