След посещението в Украйна: Трите партии с нов опит да убедят БСП за военна помощ

Разговорът между коалиционните партньори ще се проведе на 3 май

30.04.2022 | 18:45 Редактор: Ваня Кузманова

Разговорът между партньорите на властта трябваше да се проведе тази неделя, но заради поредицата почивни дни, е отложен за вторник 3 май от 20 часа вечерта, което е часове преди парламентът да се събере на извънредно заседание на 4 май, за да обсъди спрените доставки на руски газ към България и изпращането на военна помощ за Украйна.

На извънредния коалиционен съвет три от четирите управляващи партии ще се опитат отново да убедят БСП да подкрепи оказването на военна помощ на Украйна. 

Техни представители посетиха едни от най-засегнатите райони около Киев и видяха последиците от руската офанзива. Преживели са и ужаса да има обстрел в близост до тях, тъй като имаше руски удари по Киев и областта в деня на посещението. 

"Той се случи на близо 200 метра от нас в Киев точно в момента, в който трябваше да се качваме на влака. Имаше едни 30 минути във влака със затъмнени прозорци, да не ни засекат, защото кой знае в такова размирно време дали следващата цел нямаше да бъде подвижната делегация", каза депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.  

Делегацията посещава част от някогашните развити квартали в предградията на Киев, а видяното на място депутатът определи като "ад". 

"Аз говорих и със свещеника от църквата от Буча, където е един от най-масовите гробове и като си коментирахме той каза, че част от оцелелите са били хванати като заложници, закарали ги в църквата и понеже свещеникът е бил в служба, екзекутираха ги с по 1 изстрел в главата. Това са 100 човека", разказа Балабанов. 

На коалиционният съвет партньорите във властта ще запознаят БСП с реалната обстановка в Украйна. 

"Тяхно право е да разсъждават, да изказват позиции, но за мен те трябваше да имат представител с нас. Зеленски не ни посрещна с думите "Искам оръжие". Разговорите ще бъдат по-обхватни", допълни Станислав Балабанов. 

Според правосъдния министър, която е от квотата на "Демократична България", депутатите трябва да дадат "зелена светлина" на военната помощ.

"Според мен България трябва да подпомогне Украйна с всички средства, включително и с оръжие. Вярвам, че всеки политик ще подходи отговорно към решението", министърът на правосъдието Надежда Йорданова.  

От "Продължаваме промяната" вече заявиха, че ще подкрепят в парламента изпращането на военна помощ, така дори и БСП да гласуват против, вероятно с гласове от опозицията решението ще мине. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК