Необходимо ли е допълнително теоретично обучение за шофьорските курсове?

Агенция "Безопасност за движение по пътищата" предлагат актуализация на учебните материали

30.04.2022 | 14:25 Редактор: Теодора Патронова

За актуализация на всички учебни материали по пътна безопасност настояват от Агенция "Безопасност за движение по пътищата". Според експерти към момента часовете, заложени в училищната програма не са достатъчни.

Еси и Нихан са курсисти. И двамата споделят, че все още се чувстват несигурни сами да управляват автомобил. По думите им би било добре да има подготовка преди записването на шофьорския курс.

С тази цел от Агенция "Безопасност за движение по пътищата" предлагат актуализация на учебните материали както в училищата, така и в учебните центрове.

"В обучението да се заложат минимални изисквания за придобиване на знания и умения, които всеки кандидат водач трябва да има, но целта е по време на провеждане на изпита да се проверят реално дали са придобити. Изпитът да отсява тези, които са достатъчно добре обучени от тези, които имат нужда от още обучение", обясни Бойко Рановски от Агенция "Безопасност за движение по пътищата".

Следващата стъпка, която се планира - теоретичният изпит да бъде провеждан в училищата и да важи със същата сила като изпита, който се провежда пред служители на Агенция "Автомобилна администрация".

"Всяко предложение, до което ще стигне работната група, ще бъде обсъдено в всички браншови организации, за да се чуят и техните идеи", изтъкна Рановски.

Според автошколите теоретичното обучение в центровете няма как да отпадне напълно.

"Когато ние обучаваме водачите акцентираме на моменти, които застъпваме в практиката. Тоест тази система е по-добра, защото можем да обърнем внимание на това, което обучаваме по теория, за да работим на практика. Ако е преминато обучение, ние ще трябва да допълваме, ще се налага да дообучаваме. Предполагам че така ще се случи", коментира управителят на автошкола Красимир Игнатов.

Според преподавателите допълнително обучение по пътна безопасност в училищата ще бъде изключително полезно за децата.

"Това е една полезна тематика, тъй като те са участници в движението по пътищата и като пешеходци, велосипедисти и после като водачи на МПС. Похвално е да се засили обучението в това направление, тъй като за съжаление много деца загиват, а ние като учители искаме това да се сведе до минимум", каза директорът на СУ "Възраждане" – Русе Станислав Георгиев.

За децата и към момента има заложено обучение по пътна безопасност, което се провежда в часовете на класа.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК