Без помощ от държавата: Парите за юношеския отбор на Украйна по кану-каяк свършват

Спортистите избягаха от ужаса на войната и около месец тренират и живеят в гребната база в Русе

29.04.2022 | 19:42 Редактор: Жаклина Иванова

Средствата за издръжка на украинския юношески национален отбор по кану-каяк свършват. За това алармират доброволци, които се грижат за набирането на финансова помощ за младежите.

Спортистите избягаха от ужаса на войната и близо месец тренират и живеят в гребната база в Русе. Парите, обещани от държавата, обаче все още не са постъпили в сметката им.

"Базата е много добра. На едно място съхраняваме лодките, живеем съвсем наблизо. Евгени ни предостави тази база и ни подкрепя напълно, за което сме му много благодарни. Условията за подготовка са най-добрите - такива, за които можем само да мечтаем", сподели състезателят Аня Павлова

Издръжката на спортистите излиза около 25 000 лева на месец. Средствата идват основно от доброволци и дарители, но парите са на привършване.  

"Досега средства, които държавата отпуска, не могат да бъдат ползвани", обясни треньорът Евгени Недев.

Затова треньорът на украинските национали изпраща писмо до институции в България и чужбина в търсене на помощ.

"Храна, комунални разходи и всякакви други подобни са поети от големи дарителски организации. Няма как да се случи без подкрепа на държавата, на общината, на властите. Не може да се продължава по този начин", каза доброволецът Ирина Стоянова.

"Ние, като НПО, се опитваме да помагаме, но силите ни приключват. Зададохме няколко въпроса - кой и с какво може да помогне и какви са условията това да се случи", уточни доброволецът Стамен Белчев.

В момента продължава да тече дарителска кампания за набиране на средства за юношеския национален отбор по кану-каяк на Украйна. А отговор от институциите все още няма.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК