Отопление с водород: Откриха екоинсталация в софийска гимназия

"Макгахан" в столицата е второто училище в страната, което има отопление на водород

28.04.2022 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

Нова водородна инсталация беше открита днес в професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в столицата. Екологичната инсталация има за цел да намали разходите за гориво, като подсигури част от отоплението на сградата и понижи отделянето на вредни емисии. 

Това е второто училище в страната, което има отопление на водород. Училището в Червен бряг е първата публична сграда в България с подобна инсталация. 

Стремежът е подобни иновации, които гарантират енергийна ефективност, по-малко разходи и чист въздух, да бъдат внедрени и в други училища, детски градини и обществени сгради.

"Внедряването на такъв тип решения може много бързо да намалят енергийната зависимост от доставки на енергийни суровини от чужбина. Това е част от решението за енергийна независимост за нашата държава", заяви екоминистърът Борислав Сандов.

"От една страна имаме по-голяма ефективност за отопление за училището. По-комфортно е, по-евтино е, по-хубаво е. От друга страна, с тези нови технологии се намалява и замърсяването в София", коментира образователният министър Николай Денков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК