Разпада се фасадата на Стопанската академия в Свищов, сградата се руши трета година

МОН има последната дума за финансирането

25.04.2022 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Вече трета година една от основните сгради на Стопанската академия в Свищов пропада. Преди дни огромни парчета бетон се отчупиха от фасадата. Висшето учебно заведение няма достатъчно средства за укрепителни дейности и ремонт и търси финансиране.

Сградата на Стопанската академия е строена преди повече от 40 години. Оттогава не е и ремонтирана. Основите ѝ са изградени върху подвижни льосови почви, което води до раздвижване на земните пластове и напукване на фасадата.

"Наскоро от фугата се отцепиха големи парчета бетон и паднаха, но за щастие няма пострадали, защото се случи през тъмната част на деня. Ние сме оградили и сме поставили табелка, с която предупреждаваме минаващите да се пазят", обясни помощник-ректорът Венцислав Танев.

Вече е извършена техническо-конструктивна перспектива, а от Минно-геоложкия институт се очаква експертен доклад след сондажи за състоянието на почвата и основите.

"Този проблем се задълбочава и ще възникнат още по-сериозни проблеми относно това разцепване на двата корпуса. И това може да доведе до непредсказуеми последствия", уточни Венцислав Танев.

С експертния доклад и цялата информация за опасната сграда от ВУЗ-а ще поискат финансиране от Министерството на образованието и науката. Никой не може да изчисли към момента колко точно ще струват укрепването и ремонтът.

"Ние ще искаме да бъде направена количествено-стойностна сметка и всички тези документи ще бъдат входирани в МОН, те имат финалната дума. През последните години цените на строителните материали в държавата нарастват значително. Аз не съм специалист, но цената на желязото през последната една година е 100% повишена. Цената на труда също", заяви финансовият директор на Стопанската академия доц. Марин Маринов.

Академичният компютърен център, аудитории и много кабинети от опасната сграда вече близо година са запечатани. От Стопанската академия се тревожат, че с отлагането на укрепителните дейности разходите в бъдеще ще се увеличат.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК