ДБ, ИТН, ГЕРБ и ДПС събират достатъчно гласове за изпращане на оръжия в Украйна

"Демократична България" отменя искането си за свикване на Коалиционен съвет

25.04.2022 | 17:55 Редактор: Теодора Патронова

"Демократична България" отменя искането си за свикване на Коалиционен съвет утре. На него групата искаше да се обсъди изпращането на военна помощ за Украйна, след като точката изобщо не влезе в дневния ред на парламента преди Великден.

Сега има индикации за промяна в позициите на някои парламентарни сили. След като "Има такъв народ" промениха позицията си и лидерът на партията Слави Трифонов се обяви за изпращането на военна помощ в Украйна, това означава, че предложението може да мине с техните гласове, както и с тези на ГЕРБ и ДПС, обяви Христо Иванов.

Четирите формации събират общо 134 гласа при необходими 121. Според Христо Иванов, "Демократична България" няма да се откаже от своята версия на проекторешение за изпращане на оръжия и ще предложи и трите варианта като допълнителна точка в дневния ред.

"Ние ще се възползваме от възможността, която имаме - всяка първа сряда в месеца да вкарваме по една точка в дневния ред на парламента. Ще вкараме на 4 май проектите за решение в пленарната зала и ще настояваме да се гласува точката във вариант, в който става дума за военна помощ за Украйна", заяви той.

В същото време бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че България тайно изнася оръжие за Украйна.

"Изнасяме в пъти повече оръжие от февруари насам. Оръжейните заводи работят на макс. Това не е тайна. Точно продукцията, която се използва в Украйна... Неслучайно от БСП мълчат, с техния подпис става. Това е двуличието им и те трябва да си вървят", заяви Борисов.

Към момента официалната българска позиция е, че не изпращаме военна помощ на Украйна. Министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова отговори на Борисов във Facebook.

"Борисов, лъжеш. България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям", заяви Нинова.

В сряда се очаква българска делегация от управляващата коалиция да посети украинската столица, след което предстои да се вземе решение дали България да изпрати оръжие. 

Вижте повече в репортажа. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
мафия
преди 2 години
Приемат ли такова решение - НОВИ ИЗБОРИ! Народът ни ще реши дали подобни партии трябва да са в управлението на страната! Стига сме робували на чужди интереси! Стига мафиотски партии в парламента! Сигнализирай за неуместен коментар