Заплатите на българите - работодатели планират увеличение средно между 5 и 7%

Преувеличени се оказаха очакваният, че бежанците от Украйна ще подпомогнат пазара на труда, коментира Добромира Манасиева

22.04.2022 | 15:53 Редактор: Елеонора Танева
Заплатите на българите - работодатели планират увеличение средно между 5 и 7%

Работодателите предвиждат увеличение на заплатите в България средно 5 и 7%. Има сектори, където се предвижда и около 10%-но увеличение. Безработицата се задържа на едно ниво пред последната година - около 4%. 

"Безработицата не се е вдигнала, но виждаме ръст на инфлацията, което е плашещото. Има голям ръст на отворените работни места в туризма, като IT и аутсорсинг индустрията държат преднина с броя на новите служители, които очакват да започнат в компаниите", коментира членът на УС на Българската асоциация за управление на хора и HR мениджър на "Алкатраз България" Добромира Манасиева.

Проучване на Българската асоциация за управление на кадри показва, че 90% от работодателите, които са предвиждали да увеличат заплатите през тази година, вече са го направили, уточнява Bloomberg TV Bulgaria.

Според Манасиева са били преувеличени очакванията, че бежанската вълна от Украйна ще подпомогне в голяма степен пазара на труда у нас. 

"Една голяма част от бежанците нямат професионалния профил, който се търси на пазара от най-бързо разрастващите се български индустрии", добави Манасиева.

Очаквате ли нов скок в цените на стоките и услугите?

Да, ще продължат да поскъпват - без значение е с основание или не
84%
Не, ще се стабилизират, но и в момента всичко е много скъпо.
7%
Стига с тези цени, българинът знае само да се оплаква! Намерете начин да изкарвате повече пари
7%
Имам достатъчно стабилен доход, за да не ме вълнуват цените.
2%
Общо 245 гласа

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК