По-малко резервации по морските курорти, няма интерес и от чужбина

През лятото се очаква ръст на пътуванията към България с около 20%

21.04.2022 | 18:40 Редактор: Теодора Патронова

Хиляди българи тръгнаха на път в първия от почивните дни за великденските празници. Предвид очаквания интензивен трафик, от Пътна полиция обявиха, че са предприели всички необходими мерки, за да осигурят безпроблемно придвижване. Но и днешният ден не се размина без тежки инциденти. 

Малко преди 16:00 часа днес тежка катастрофа блокира движението на главния път София - Варна край с. Малиново. По първоначална информация след челен удар между два леки автомобила са загинали двама души, а един е откаран в болница. Движението се отклонява по обиколен маршрут. ТИР се обърна на "Тракия" в посока Пловдив.

Първи към Гърция тази сутрин се отправиха хората, които имат имоти в южната ни съседка. Тапи в ранните часове на деня все още нямаше. Но пътуващите към Гърция бяха готови за натоварен трафик.

"Ние имаме в близост вила и преди 2 седмици ходихме до Гърция. Цените там наистина са по-евтини. Очакваме голям трафик, затова тръгнахме сега", коментира един от пътуващите към Гърция.

Гръцките власти продължават да изискват ваксина или тест за коронавирус. Вече обаче не е необходимо да се попълва формуляр за локация.  Все пак по-голяма част от българите ще прекарат Великденските празници у нас, сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма.

"В чужбина ще бъдат около 60 000. 280 000 са пътуванията, които ще бъдат в България. Това са числата, които наблюдаваме в годината, в която Великден не е свързан с майските празници. Около 290 лв ще струва на българина пътуванията в България, а в чужбина около 430 лв. ще бъдат харчовете", обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Все пак тази година за празниците резервациите по морските курорти са по-малко в сравнение с миналата. Според бранша основна причина е, че първите отворени хотели вече са пълни с украинци.

"Поради факта, че имаме толкова много бежанци, нашите хора като че ли се дръпнаха от курорта за Великденските празници. Нямаме и от Румъния, няма такъв голям наплив, какъвто го имаше обикновено, но това е обяснимо", поясни хотелиерът Веселин Налбантов.

"Наистина за Великден няма да има резервации, хотелите които са отворени, те са пълни с украински бежанци. Никакви резервации няма, даже и никакъв интерес няма, говоря и за българи", допълни туроператорът Иван Кирязов.

Според Румен Драганов през май също се очакват интензивни пътувания, включително и в планинските ни курорти.

"Ние ще имаме и около 70 000 чужденци, които ще дойдат в България. За месеца ще влязат малко над половин милион чужденци в страната. През миналия месец бяха 440 000", поясни той.

През лятото се очаква ръст на пътуванията към България с около 20%.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК