Летният сезон наближава - ще плащаме по 10 лв. за чадър и шезлонг на морето

Цените се връщат от нивата преди пандемията

21.04.2022 | 19:16 Редактор: Жаклина Иванова

Край на безплатните чадъри и шезлонги по морето това лято. Цените се връщат от нивата преди пандемията, като ще бъдат съобразени с концесионните договори. Очаква се чадър и шезлонг да струват по около 10 лева.

Концесионерът на плажа в Крайморие вече подготвя ивицата за сезона. Надява се да отвори първи още в края на май, но с по-високи цени от миналото лято.

"Това, че сме защитили и сме спечелили дадената концесия с цена по договор, не значи, че ще сложим тавана. На мен по договор цената ми е 10 лв. за чадър и 10 лв. на шезлонг. Тази година ще коригирам, спрямо предната, най-вероятно ще ги давам на 6 или 7 лв.", каза Николай Димитров от Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Миналото лято 10 плажа по българското Черноморие бяха напълно безплатни, след като заради пандемията Министерството на туризма намали концесионните такси и наемите с до 50%, пропорционално на отстъпката от цената на чадърите и шезлонгите за курортистите.

Миналото лято в Слънчев бряг цените на чадърите и шезлонгите бяха с 50% по-ниски в сравнение с предишния сезони. Това лято се обмисля да се сложи цената, която е заложена по договор.

Край на безплатните чадъри и шезлонги и на бургаския плаж.

"Към настоящия момент се подготвяме зоните да бъдат с платени плажни принадлежности. В момента не се предвижда възможност да бъдат коригирани както миналата година", посочи представителят на концесионера на Северния плаж в Бургас Симеон Цветков.

И тази година се очертава сериозна криза със спасителите на плажа. Васил Алексиев води курсове за водни гардове на БЧК от 20 години.

"От курсовете винаги процентът е 80 към 20. Това значи, че ако за басейн, имаме 20-30 души, 7- 9 са за море", сподели той.

Проблеми се очакват и с медицинския персонал по морето.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
532
преди 2 години