Край на безплатната сянка на плажа, концесионери връщат цените отпреди пандемията

В цената ще бъде калкулирана и инфлацията

21.04.2022 | 16:12 Редактор: Елеонора Танева
Край на безплатната сянка на плажа, концесионери връщат цените отпреди пандемията

Без безплатни и евтини чадъри и шезлонги се очертава да бъде Лято 2022. От Асоциацията на концесионерите на морски плажове заявиха, че на повечето морски ивици се очаква цените на плажните принадлежности да бъдат каквито са заложени в концесионните им договори.

И миналото лято заради пандемията Министерството на туризма намали концесионните такси и наемите с до 50%, пропорционално на отстъпката от цената на чадърите и шезлонгите за летовници. Сега обаче такава антиковид мярка не се предвижда.

И в Слънчев бряг цените на чадърите и шезлонгите бяха намалени с 50%. Това лято обаче все още се обмисля дали да се заложи цената, която е по договор.

"В единия район цената е 9 лева, в другите два района цената е 10 лв. за чадър и 10 лв. за шезлонг. Всяка година нашият наем и нашата концесионна такса се индексира спрямо инфлацията, а тази година обявената до момента е 15-16%. Не можем да си позволим да поддържаме ниски цени на плажните принадлежности", обясни концесионерът Николай Димитров.

Това лято няма да има безплатни чадъри и шезлонги на бургаския плаж.

"Към настоящия момент се подготвяме зоните да бъдат с платени плажни принадлежности. В момента не се предвижда възможност да бъдат коригирани, както миналата година, но на бургаския плаж цените са едни от най-ниските - 1,20 лв. е цената за чадър, толкова е и за шезлонг", съобщи представител на концесионера на Северен плаж в Бургас Симеон Цветков за БГНЕС.

Очертава се и сериозна криза със спасителите на плажа. От всички, които завършват курса, едва 20% искат да бъдат морски спасители. Останалите предпочитат басейни. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК