ИТН иска оставката на Христо Иванов заради комисия без нито едно заседание

"Демократична България" настоя за свикване на извънреден коалиционен съвет

21.04.2022 | 13:55 Редактор: Ваня Кузманова

Темата за военната помощ за Украйна за пореден път изостри тона в коалицията. В нов сблъсък този път влязоха от "Има такъв народ" и "Демократична България".

Чуха се и думи като "оставка". Причината е създадената временна комисия за конституционни промени с председател Христо Иванов, която не е провела нито едно заседание. 

"Не съм уверен, че като председател на тази комисия Христо Иванов може да извърши задачите, за които е създадена комисията. Ще поискам оставката на Христо Иванов", заяви депутатът от "Има такъв народ" Иво Атанасов.  

"Ще има възможност представителите на "Има такъв народ" да поискат моята оставка и от комисията ще им я връча", каза лидерът на "Демократична България" Христо Иванов. 

Партиите все още търсят и обединение по темата трябва ли да се прати военна помощ на Украйна. След дадената "зелена светлина" от външната комисия партиите поискаха извънредно точката да влезе за обсъждане. 

"Няма да приемем поредното замитане под килима на тази тема. Става дума за определяне на това какво управление имаме. Управление на страха", посочи Христо Иванов.  

От "Възраждане" се обявиха против идеята и поставиха ултиматум.

"Парад на лицемерието в Народното събрание. С оглед на пламенните слова за предоставяне на военна помощ за Украйна от страна на "Демократична България", ние ще подкрепим при едно условие - ако бъде занесена от парламентарната група", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.  

Повече от 30 минути партиите спориха дали трябва точката да бъде обсъдена днес без доклад на ресорната комисия. 

Ако темата не влезе в пленарна зала, от "Демократична България" искат във вторник да се свика извънреден коалиционен съвет с фокус военната помощ за Украйна.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК