fallback

Без обсъждане на военна помощ за Украйна, Христо Иванов поиска коалиционен съвет

Няма да участваме в политика, която прави България малодушна, заяви лидерът на ДБ

21.04.2022 | 10:58 Автор: Тодор Петров

Депутатите няма да обсъдят проектите на решения за предоставяне на техническа или военна помощ на Украйна. Причината за това е липсата на доклад на външната комисия в НС, която вчера одобри предложението на ПП парламентът да даде "зелена светлина" на правителството за оказване на финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна. 

Военна помощ обаче изрично не е спомената. Лидерът на ДБ Христо Иванов настоя още днес председателят на НС Никола Минчев да включи в дневния ред проектите на решения.

"Ние ще подкрепим само решение, което включва изрично посочването на военна помощ. Става дума за война, която започна след агресивна намеса на Путин. Тази война е за това как изобщо ще изглежда Европа и именно заради това всички страни от НАТО с изключение на Унгария предоставят такава помощ", каза той.

Според него опорната точка, че това прави България част от войната е несъстоятелна.

"Националният ни интерес изисква не мир, който да настъпи в резултат на успешната агресия на Русия, защото в този мир ще има списък за бъдеща агресия на Русия, по един или друг начин и България ще е в него", предупреди Иванов, цитиран от dnes.bg.

"Няма да участваме в политика, която прави България малодушна и заради това няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема. Още във вторник ще искаме коалиционен съвет и ще поставим ребром тази тема, за да стане ясно, че става дума за това какво управление имаме – дали на страха и снишаването или на новата епоха", отсече той.

Изпращането на военна помощ на Украйна се превърна в поредния проблем между коалиционните партньори. БСП дори заплаши, че ако бъде приета такава стъпка, ще напусне коалицията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback