Депутатите одобриха изплащането на 50% от парите на пътностроителните фирми

Така АПИ получи възможност да възложи ремонти на пътната мрежа в страната през лятото

20.04.2022 | 17:35 Редактор: Здравко Черкезов

Финална развръзка на казуса с парите за строителните фирми. Парламентът одобри предложението на управляващата коалиция. Темата отново стана повод за дълги дебати и разногласия. Въпреки различията необходимият брой гласове бяха събрани. Как ще бъдат предоставени парите на строителните фирми? 

След двуседмични спорове от "Продължаваме промяната" предложиха преработен вариант за изплащане на над 1 млрд. лв. на строителните фирми.

"Държавата е притисната до стената. Правим едно соломоновско решение, в което даваме 50% на фирмите, но слагаме контрол за вторите 50%", обясни председателят на регионалната комисия Настимир Ананиев.

"Това, което правите в момента, е да ни въвличате в една корупционна схема", отсече острието на "Възраждане" Елена Гунчева. 

Последва отново разнобой в управляващата коалиция. Причината - откъде ще дойдат необходимите средства. 

"Ако ние направим каквато и да е промяна или вземем пари от АПИ, или от МРРБ, то това е вид скрита актуализация на бюджета", коментира председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

"Отговорността за всякакви забавяния мотания, неплащания е на Кирил Петков и Асен Василев", заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

От ГЕРБ поискаха проблемът да се реши от правителството, не от парламента. 

"Правителството трябва да им плати 100%, не 50%, не ги залъгвайте! Сега веднага! Ако правителство не може да поеме тази отговорност", предупреди Теменужка Петкова. 

"Не ви ли е неудобно, колеги от ГЕРБ, точно вие да говорите за пътища. При положение, че пътищата се превърнаха в нарицателно на корупцията през последните 12 години", отсече депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

Решението беше одобрено с гласовете на Четворната коалиция. Така депутате дават възможност на АПИ да възложи ремонти на пътната мрежа в страната през лятото. С решението ще могат да бъдат довършени и започналите близо 300 ремонта през миналата година. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК